vineri, 21 august 2009

Trebuie sa vindecam cu sublerul sau cu penelul?

...
Medicina ca o arta

Probabil ca ati mai auzit aceasta sintagma: medicina nu este stiinta este mai degraba o arta. Nu sunt sigur cine sau cand a lansat-o dar un lucru este cert: ESTE FOARTE PERICULOASA!

Ce inseamna stiinta?
Metoda stiintifica este aplicabila si in medicina, fundamentarea ipotezelor stiintifice are loc prin intermediul medicinei bazate pe dovezi. Evolutiile neliniare ale majoritatii bolilor cunoscute cuplate cu complexitatea uluitoare a proceselor corporeale ne impiedica sa extrapolam la intreaga populatie succesul inregistrat de o terapie administrata doar catorva pacienti. Cu alte cuvinte nu putem stii daca medicamentul X este cel care a determinat ameliorarea starii pacientului sau boala acestuia trece printr-o stare de remisiune prelungita. Odata cu dezvoltarea metodelor de investigatie paraclinice au fost evidentiate urme de cancere sau infarcte de miocard la pacienti care nici n-au avut habar de gravele boli pe care organismul lor le-a invins.
Aceeasi concluzie este valabila si in cazul pacientilor tratati cu ierburi, apa structurata sau potiuni magice. Testimonialele sunt irelevante din perspectiva evaluarii eficacitatii tratamentului urmat, oricat de spectaculoasa ar fi fost evolutia pacientului.

Pentru a trage concluzii referitoare la eficacitatea si siguranta unei terapii studiate, fie ea medicament sau potiune magica, este nevoie de trialuri clinice care sa implice un numar mare de pacienti. Un grup va primi medicamentul studiat iar un alt grup va primi fie o pilula inactiva, asa-zisul placebo, fie o alta terapie dovedita anterior. Pentru a se elimina subiectivismul, nici pacientii inrolati si nici medicii evaluatori nu stiu carui grup apartine fiecare pacient in parte. Ei sunt "orbiti" lucrand cu pilule sau solutii aparent identice numerotate diferit de o comisie centrala care va face ulterior analiza datelor raportate de investigatori. Omul este o fiinta eminamente subiectiva care-si evalueaza experientele personale in functie de context. Asteptarile nostre joaca de asemenea un rol important in evaluarea succesului si de multe ori dezamagirile noastre nu sunt determinate de performante slabe ci de ambitii nerealiste.

Satisfactie = Performanta - Asteptari

Ce inseamna arta?
Arta este apanajul artistilor, un grup elitist al celor chemati sa fie atinsi de geniu. Prin definitie arta este ceva rar, un act de creatie luminos care apare intr-o mare de kitch-uri. Fiecarui Luceafar ii revine o tona de maculatura, fiecarei Gioconde un camion de Rapiri din Serai.

Considerand medicina o arta si fiind dispusi sa-i toleram ciornele si schitele in asteptarea operei de geniu care ar putea sa nu vina niciodata, consimtim la multa suferinta si pierderi de vietii omenesti cauzate de medicii-artisti care prefera improvizatia in detrimentul caii batatorite. De ce sa nu vorbim de medicul inginer care masoara cu sublerul atent sa nu se abata de la proiect? De ce preferam sa vorbim de medicul artist a carui chemare este adesea discutabila? Arta este prin ea insasi interpretabila si nu-si are locul in domenii de o importanta fara echivoc.

Cati oameni trebuie sa moara pentru a satisface orgoliul profesional al medicilor care resping tiparele dovedite ale medicinei bazate pe dovezi?

Intr-o prima instanta m-as multumi daca nu si-ar denumi propriul act medical drept arta.
...

Niciun comentariu:

 
Banda Scepticism Ateism