marți, 22 decembrie 2009

Jocul de suma zero al politicii romanesti

...
Intr-un joc de suma zero unul castiga iar celalalt pierde. Inspirati de competitiile sportive, politicianul roman are impresia ca daca competitorul lui pierde, victoria ii va reveni lui in mod automat. Partidele sunt atat de orbite de obiectivul lor de a-i bloca pe oponenti incat aproape nimeni nu mai face coalitii constructive ci doar aliante distructive.

Nu am idee despre notiunile care se predau la scolile de inalte studii politice de pe la noi sau de aiurea. Totusi, intuitia mea de om pasionat de biologie imi spune ca primul lucru pe care viitorii nostri politicieni ar trebui sa-l invete este faptul ca politica nu trebuie sa fie un joc de suma zero. In loc sa fie interesati de infrangerea competitorului, oamenii politici ar trebui sa fie interesati de felul in care sunt ei perceputi ca altruisti. Ce-ar fi daca presedintele nostru ar fi ales pe baza meritelor lui dovedite de om generos, conciliant si capabil de conlucrare? Vezi aici cateva randuri despre aparitia altruismului.

Interesant este ca avem in noi premize genetice ale altruismului de pe vremea cand traiam in clanuri relativ mici in care binele fratelui meu era si binele meu. Cercetarile oamenilor de stiinta arata ca, din pacate, altruismul in cadrul clanului s-a dezvoltat in paralel cu ostilitatea fata de membri altor grupuri. Astazi traim in societati mult mai mari decat cele care au modelat zestrea noastra genetica si de aceea genele noastre nu ne ajuta pana la capat. Astfel, devine evident ca acele manifestari de generozitate si altruism pe care le vedem din partea multor oameni obisnuiti fata de necunoscuti au si o alta sursa. Care sa fie aceasta?

Raspunsul, pe care sunt convins ca multi dintre noi il intuiesc, ni-l dau documentat niste cercetatori americani: cultura este cea care ne face sa ne dorim sa ne ajutam dezinteresat semenii chiar daca nu-i cunoastem si nu asteptam de la ei nicio rasplata.

Avand in vedere faptul ca, prin insusi sistemul electoral, fiecare tara democratica are politicienii pe care-i merita, ramane sa ne convingem pe noi insine ca societatea este mult mai castigata daca cu totii, inclusiv politicienii, vor trata treburile tarii altfel decat un joc de suma zero.
...

2 comentarii:

Logosfera spunea...

Altruismul oamenilor preistorici (daca-i este bine fratelui meu imi este si mie bine) este inca bine pastrat. Fratele lui Basescu este Boc si nu eu. Sora lui Basescu este Udrea si nu tu.
Faptul ca tu crezi ca Basescu (sau orice alt potician) face parte din clanul numit "Romania" cand el face parte din clanul numit "Gasca Basescu" e o problema de perspectiva. Perspectiva ta.

Sa nu uitam ca in tara asta culmea moralitatii este "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti". Iar noi suntem mult prea departe de clasa politica ca sa contam in ecuatie.

Adi spunea...

Logosfera suge pula

 
Banda Scepticism Ateism