joi, 9 iulie 2009

Infinitezimala probabilitate

...
Tema existentei unei entitati supreme are darul de a polariza foarte mult orice dezbatere, majoritatea oamenilor avand de zis ceva special in legatura cu divinitatea. Oamenii se diferentiaza semnificativ nu numai din punctul de vedere al felului in care-l percep pe dumnezeu, insasi existenta acestuia fiind subiectul multor nuantari si controverse.

In urma cu cateva saptamani am initiat pe acest site un survey printre care imi solicitam cititorii sa raspunda la intrebarea "Cat de siguri sunteti ca exista Dumnezeu?" Mi-am invitat prietenii, colegii si cunoscutii sa-mi viziteze blogul cu gandul sa raspunda anonim si sincer. Am asteptat cu nerabdare momentul in care contorul mi-a afisat primele 100 de voturi, prilej care merita cateva comentarii.

Am folosit scara in 7 trepte propusa de Richard Dawkins in "The God Delusion" – Himera credintei in Dumnezeu.

Rezultatele au fost intrucatva surprinzatoare: mai mult de doua treimi dintre repondenti au considerat ca sunt foarte putine sau nule sansele ca Dumnezeu sa existe, treptele 6 si 7.

Distributia raspunsurilor este foarte diferita de ceea ce vedem astazi in Romania, unde tot mai multi oameni se declara chiar foarte credinciosi si numai perspectiva unei astfel de intrebari ii face sa-si scuipe in san. Cu siguranta ca cititorii mei sunt mai intelegenti decat ai lor :)

Optiunea mea personala se indreapta catre treapta 6 deoarece consider ca nu am cunostinta de vreo dovada experimentala care sa contrazica categoric existenta unei creator. Mai mult, nici macar nu-mi pot imagina vreun experiment care sa-si propuna cu succes un astfel de obiectiv.

Totusi, estimez ca infinitezimala probabilitatea existentei unei fiinte supreme si de aceea pot fi considerat de facto ateu.
...

2 comentarii:

selfhelp spunea...

Probabil ca raspunsurile sunt putin biasate catre ateism datorita publicului siteului tau. Iar cele 100 de raspunsuri sunt destul de putine.

Ar trebui sa existe un survey similar pe un site generalist cu trafic mare, iar numarul raspunsurilor sa fie de cateva mii.

Atila Nyerges spunea...

@selfhelp
Ai dreptate, evident. Datele nu sunt reprezentative, publicul este puternic selectat de insasi natura blogului (nu am nicio poza cu femei goale sau dimpotriva cu sfinti) :)

 
Banda Scepticism Ateism