...
Unul dintre argumentele cele mai vehiculate in disputa dintre evolutionism si creationism este aparitia simtului etic si al moralei. Credinciosul de orice confesiune este convins ca notiunile de bine si rau sunt date de dumnezeu iar fara interventia divinitatii omul nu ar fi decat o bruta insensibila. In consecinta, atributele morale superioare ar fi apanajul exclusiv al “celui mai iubit dintre pamanteni”.
Sa fie oare asa? Ce fel de dovada ar fi suficienta pentru a-i convinge ca simtul etic al omului este doar una dintre functiile superioare care au aparut de-a lungul evolutiei sale?
Poate daca am gasi dovezi de altruism si cooperare reciproca aparent dezinteresata in comportamentul unor animale contemporane, ce ziceti?
Un articol publicat luna trecuta in ScienceDaily prezinta primele dovezi de comportament etic la alte animale in afara omului. Ironia soartei este ca aceste mostre de altruism generalizat, ce-i drept primitiv, vin din partea reprezentantilor unei specii considerata “impura” de majoritatea religiilor contemporane.
Totusi, sunt convins ca aceasta noua dovada impotriva creationismului nu-i va clinti pe credinciosii care au dificultati cu intelegerea conceptului de dovada, din moment ce nu accepta rigorile metodei stiintifice si-si iau intelepciunea din carti vechi de mii de ani, pline de pilde care cu greu mai pot fi incadrate la capitolul legale, daramite morale.
...
Religii versus știință
Acum 5 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu