sâmbătă, 17 iulie 2010

Misterul este mai important decat cunoasterea???

Trebuie sa recunosc ca reclama de mai jos, aparuta in ultimul numar Catavencu, ma ingrijoreaza peste masura. Conferintele TED sunt binecunoscute in lumea intreaga pentru accentul pus pe inovatie, pe popularizarea unor idei marete din domeniile Technology Entertainment Design. Este laudabil ca Bucurestiul va gazdui in toamna un eveniment TEDx care, la fel ca peste tot in lumea intreaga, este menit sa replice spiritul conferintelor TED adaugand savoarea locala necesara integrarii in contextul romanesc.

Totusi, care este motivul pentru care organizatorii evenimentului dambovitean au ales citatul de mai sus pentru promovarea conferintei?

E posibil ca JJ Adams sa fi rostit fraza respectiva in contextul muncii sale la celebrul serial de fictiune Lost. Inteleg perfect nevoia de mister a lucratorilor din show-biz si ma numar printre beneficiarii satisfacuti ai muncii lor. Daca este insa sa iau in calcul situatia particulara a Romaniei de azi ma declar ingrijorat de pozitionarea foarte proasta a ideii de cunoastere.

Intr-o tara in care nivelul de popularizare al stiintei este unul dintre cele mai scazute din Europa si in care mass media este cucerita de mistici, cel mai mult ma tem ca organizatorii TEDx vor invita vreun actor sau mim sa ne povesteasca, intr-o betie de cuvinte, ce bine este sa nu stim nimic.
...

4 comentarii:

dan spunea...

Cred ca e doar o tehnica (ieftina) de marketing.

onebluebutterfly spunea...

Depinde cum interpretam.;) Daca privim cunoasterea ca proces, atunci nu suna prea bine. Daca ne referim la cunoastere in sensul de "cunoastere pe care o avem deja", atunci suna bine.Misterul e cunoasterea pe care nu o avem inca, adica sursa intrebarilor si a cunoasterii viitoare.

Si in Lost, pana la urma, misterul nu a avut alt scop decat sa iti starneasca sentimentul acela ca VREI SA STI! Pe asta cred ca s-a bazat in primul rand succesul filmului...

Logosfera spunea...

JJ Abrams a participat la o conferinta TED in care a spus asta.

Prezentarea mi s-a parut foarte needucativa si chiar contra "spiritului TED" asa cum imi imaginam eu ca este.

Din pacate mie nu mi-a placut Lost (dupa primul sezon cand a sarit rechinul) si am aflat abia dupa aia cine e individul. Ca sa vezi ce coincidenta.

Adi spunea...

Logosfera suge pula
La fel ca si restul ateistilor de altfel:)

 
Banda Scepticism Ateism