marți, 3 noiembrie 2009

Crucifixuri in scoli? CEDO zice ca nu!

...
Soile Lautsi este o doamna curajoasa care a dat in judecata statul italian pentru incalcarea principiilor statului secular. Lupta ei cu justitia italiana, inceputa tocmai in 2002, a fost declansata de refuzul conducerii scolii la care invatau copiii ei de a inlatura crucifixurile din salile de clasa. Guvernul italian a argumentat vehement in favoarea mentinerii crucifixurilor, probabil pentru a face pe placul majoritatii catolice. Procesul a durat mai multi ani iar in iulie 2006, d-na Lautsi a actionat statul italian la CEDO, in urma epuizarii instantelor nationale.


Valorile universale ale drepturilor omului, la care si statul roman face referire, dar numai atunci cand ii convine, precizeaza foarte clar ca simbolurile religioase nu-si au locul in scolile finantate de stat, chiar daca ele apartin religiei majoritatii.


Argumentatia oficiala a deciziei este foarte frumos argumentata si o puteti accesa in franceza (original) pe site-ul oficial al CEDO. De remarcat, decizia judecatorilor a fost unanima. 


Din fericire, componenta completului de judecata nu a inclus niciun roman care ar fi fost nevoit sa dea explicatii catre BOR de ce aproba precedente care cu siguranta vor genera efecte seculare si in Romania. Sunt foarte curios sa aflu care este reactia ortodocsilor nostri si daca decizia inaltei curti europeene ii ingrijoreaza in vreun fel.


Cu icoane sau fara icoane in scolile de stat, asta-i intrebarea!
...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Fara religie in scolile de stat - asta e raspunsul!
Felicitari pentru articole!

 
Banda Scepticism Ateism