...
Traian Basescu a participat in aceasta seara la o dezbatere electorala televizata impreuna cu principalii sai contracandidati. Nu vreau sa comentez aspectele politice ale controversei ci vreau sa ma refer la raspunsul actualului presedinte al Romaniei, stat secular pe hartie, la intrebarea "care este cea mai frumoasa fapta pe care ati facut-o vreodata?"
Basescu se mandreste cu faptul ca a crestinat un copil musulman, e adevarat, la initiativa mamei acestuia. Ma deranjeaza profund acest raspuns din mai multe puncte de vedere:
1. A categorisi un copil dupa religia aleasa de parintii acestuia este o forma de abuz. Nu consider ca ar trebui sa ne referim la copii crestini, musulmani, evrei, sau animisti. Ei sunt prea fragezi pentru a imbratisa vreo religie sau alta, iar cei care totusi recurg la aceste etichetari abuzive sunt probabil ei insisi victime inconstiente ale indoctrinarii religioase din copilaria lor. Basescu fie nu realizeaza faptul ca declaratie il incrimineaza drept complice la indoctrinare fie i se pare normal sa militeze pentru "promovarea" ortodoxiei. Dupa cum nu vorbim la varsta de sapte ani de un copil liberal, conservator, regalist sau chiar stelist :) tot asa ar trebui sa ne abtinem de la a mai vorbi de copii ortodocsi, catolici sau agnostici!
2. Se acrediteaza ideea ca acel copil a fost "salvat" prin crestinare de la soarta cruda de a fi musulman toata viata. Adica, a fi ortodox inseamna a fi superior unui musulman?! Pe baza caror criterii putem face aceasta apreciere?
3. Cunoscand abilitatea exceptionala a domnului Basescu de a-si creste punctajul in timpul campaniei electrorale, mi-e teama ca tocmai acest gen de mesaje "prinde" cel mai bine la electoratul roman. Poate ca alegerea mesajului a venit in urma unui studiu de cercetare a opiniei publice...
Hai la vot!
...
Religii versus știință
Acum 5 ani
11 comentarii:
Oti, la "reactii" -cel putin la postul asta- ar mai fi trebuit sa fie un patratel de bifat: "trist" (eventual "mioritic")......
De multe ori candidatii castiga puncte importante cu astfel de mesaje "triste" pentru noi. Constantinescu a castigat si cu acea intrebare bine regizata de profesorul Bulai: "Domnule Iliescu, credeti in Dumnezeu?".
Eu cred ca trebuie sa ne concentram pe educatia tinerilor, alegerea presedintelui este o treaba unde avem mult prea putina influenta.
Mai este un aspect:
"care este cea mai frumoasa fapta pe care ati facut-o vreodata?" - păi cine poate răspunde la întrebarea asta, ori nu face fapte frumoase, aşa că ţine minte cele 2-3 episoade din viaţă care i s-au întâmplat fără voia lui, ori se crede zeu :)
"2. Se acrediteaza ideea ca acel copil a fost "salvat" prin crestinare de la soarta cruda de a fi musulman toata viata. Adica, a fi ortodox inseamna a fi superior unui musulman?! Pe baza caror criterii putem face aceasta apreciere?"
pe criteriul ca ortodocsii nu lapideaza pe nimeni(mai mor unii exorcizati, vezi Tanacu, sau botezati), nu baga avioane in turnuri gemene si inca alte cateva.
e cam ca diferenta dintre un parinte care isi violeaza fiul o data pe zi(muslim) si unul care il violeaza odata pe luna(ortodox).
nu e cazul ideal, dar totusi e un progres semnificativ.
Draga Anonim, au existat perioade in istoria omenirii cand crestinii au facut lucruri ingrozitoare, de multe ori pe seama musulmanilor moderati. Sa ne amintim de cruciade sau de inchizitie.
Cauzele terorismului arab tin mai degraba de factorii economici si sociali foarte dificili prin care trece lumea araba, in contrast si uneori antagonism cu vestul civilizat.
Toate religiile contin samburele manipularii maselor:
- rituri care implica copiii, inca de la o varsta frageda in care nu pot alege
- religiile sunt identificatorul grupurilor defavorizate, ingredientul necesar gruparii oamenilor in "noi", cei buni si "ei" cei rai
- toate religiile ofera raspunsuri categorice la TOATE marile intrebari ale vietii. In zone geografice defavorizate, unde accesul la informatia stiintifica este deficitar, singura sursa consecventa de raspunsuri este religia
Din punctul de vedere al presedintelui in exercitiu si al candidatului la presedintie, revelarea conceptiilor sale despre existenta unor cetateni de speta a doua, care trebuie "salvati", are potentialul de a scandaliza electoratul atent la manipulare, din nefericire nu destul de numeros.
@Oti
Si cruciadele au fost cauzate de factorii economici si sociali, si mai putin de cei religiosi...
@Robotu de servici
Exact asta spuneam si eu :)
Exista o formatie care are o bucata ce incepe cu versurile:
" V-as coase la gura cu sfoara,
Vreau sa va doara
Sa ne mintiti doar din priviri
Pentru ultima oara..."
Cam asta ar fi de comentat la ceea ce se dezbate aici in legatura cu ultimul post! E valabil si pt "Crestinatorul Sef"!
Alt anonim.
@"pe criteriul ca ortodocsii nu lapideaza pe nimeni(mai mor unii exorcizati, vezi Tanacu, sau botezati), nu baga avioane in turnuri gemene si inca alte cateva."
Probabil ca nu stii ca musulmanii (in adevaratul sens al cuvantului, adica bunii musulmani) nu ii considera pe teroristi MUSULMANI - adica atata timp cat ucizi si pacatuiesti atat de grav, este imposibil sa te numesti musulman.
Un musulman adevarat este un om bun, care isi conduce viata dupa principii, la fel ca un crestin adevarat.
Teroristii NU AU religie, pentru ca faptele lor contravin oricarei religii / sistem de valori.
Muie le iehovisti, mormoni si atei!
@Oti
Într-adevăr, au fost perioade în istorie când civilizaţia islamică era superioară celei creştine umbrită de Evul mediu întunecat. Mă refer la perioada din jurul anului 1000, când mai ales matematica, medicina şi astronomia au luat un puternic avânt în lumea arabă.
Pe când medicii islamici operau de cataractă şi începuseră să utilizeze instrumente chirurgicale sofisticate, cei europeni utilizau metode înapoiate (de pildă trepanaţii pentru alungarea ''spiritelor malefice'' şi rugăciuni).
Mergând mai departe cu extrapolarea, Raed Arafat poate fi considerat un urmaş de succes al unei astfel de şcoli de medicină.
Păcat că valoarea civilizaţiei islamice a degenerat astăzi într-un terorism de cea mai joasă speţă, plin de ură şi de fundamentalism.
Trimiteți un comentariu