"Tatal nostru care esti in ceruri..." incepe o binecunoscuta ruga crestina. In perioada in care a fost compusa, cerul parea singurul loc plauzibil in care se putea afla dumnezeu, cel care ne privea pe toti ca un Big Brother ancestral. Pe Pamant nu avea cum sa fie pentru ca acolo oamenii l-au cautat in van. In vremurile acelea omul era mic si neajutorat si avea nevoie sa stie ca este copilul preferat al unui parinte abuziv, gata sa-l ia la bataie la primul semn de lipsa de respect.
Mai tarziu, omul a crescut dar inca isi mai cauta parintele. Ridicandu-se deasupra norilor si negasindu-l, l-a trimis mai departe, printre stele. Astazi, scrutand universul cu telescoape din ce in ce mai puternice, astronomii au renuntat sa-l mai caute pe creator printre miliardele de stele si galaxii.
In urma cu cateva zile, ESO, Organizatia Europeana de Cercetari Astronomice din Emisfera Sudica a pus la dispozitia noastra imagini superbe de inalta rezolutie infatisand discul galaxiei noastre, vazut din lateral din pozitia noastra. Pe langa partea centrala mai umflata a discului galactic se mai pot vedea nebuloase stralucitoare sau intunecate, stele tinere si muribunde precum si alte galaxii satelite in departare. Scala la care vedem discul Caii Lactee este covarsitoare, judecand dupa standardele cu care suntem obisnuiti: diametrul discului galactic pe care-l vedem aproape in totalitate in imaginea atasata este de aproximativ 500.000 de ani-lumina. Atat ii trebuie luminii sa strabata spatiul din dreapta catre stanga fotografiei, trecand prin centrul galaxiei.
Rezolutia telescoapelor este suficient de buna pentru a evidentia detaliile spectacolului cosmic, dar nu este de ajuns pentru a identifica barba creatorului, itindu-se de dupa vreo stea. Bun! Mai putem bifa un teritoriu unde nu are rost sa mai cautam...
Episodul urmator: dumnezeu este printre noi. Nu putem sa-l vedem pentru ca este prezent in structura intima a materiei care ne inconjoara. Microscoapele electronice si acceleratoarele de particule au cuvantul...
...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu